Expert Șerban

Primim mereu următoarea întrebare: 

Aș vrea să-mi inființați o firmă dar am auzit ca sunt unele modificari si ….. nu stiu ce se va întâmpla începând cu anul 2024 în situația în care dețin deja părți sociale sau sunt asociat unic în mai multe firme? 

Răspunsul nostru: 

În contextul noilor modificări legislative, respctiv aparitia OUG nr.115/2023 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene s-au modificat mai multe prevederi din Codul fiscal printre care : 

alin. (4) din art. 47, în sensul că, până la data de 31 martie inclusiv, a anului fiscal următor, asociații/acționarii persoanei juridice române care dețin, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și la alte persoane juridice române care îndeplinesc condițiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, au îndatorirea de a stabili o singură persoană juridică română căreia să îi fie aplicabile prevederile privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor; 

alin. (7) din art. 52, în sensul că, dacă în cursul anului fiscal, oricare dintre asociații/acționarii unei microîntreprinderi deține, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, asociații ori acționarii vor stabili microîntreprinderile care vor aplica prevederile privind impozitul pe profit, astfel încât condiția de deținere a unei singure microîntreprinderi să fie îndeplinită 

Astfel, avandu-se în vedere modificarile de mai sus, începând cu data de 1 ianuarie 2024, o persoană, va putea avea calitatea de acționar/asociat care deține, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot doar la o singură microîntreprindere, însă, în cazul în care această persoană deține mai multe microîntreprinderi, consecința care intervine este aceea că va trebui să aleagă o singură societate care să rămână în sistemul de impozitare de microîntrrprindere iar celelalte societăți vor trebui să treacă la impozitul pe profit. 

Anterior, prin OG nr. 16/2022 au fost stabilite condițiile referitoare la sistemul de impozitare a microîntreprinderilor, aplicabile de la data de 1 ianuarie 2023 și prin care a fost reglementată o limitare a numărului de microîntreprinderi care puteau fi deținute de un asociat la 3 astfel de societăți. Precizăm că art. 47 lit. (h) din Codul fiscal a fost modificat în sensul că, o microîntreprindere este o persoană juridică română dacă are asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult 3 persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând și persoana care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege. 

OUG nr.115/2023 vizează modificarea aceluiași articol, respectiv art. 47 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal prevăzând scăderea numărului microîntreprinderilor în care o persoană poate avea calitatea de asociat ori acționar și poate deține, direct sau indirect, peste 25% din 

valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot de la trei societati, la una singura. 

Concluzia

Conform noilor modificări aduse de OUG 115/2023 se reduce de la 3 (trei) la 1 (una singura!!) numărul microîntreprinderilor în care o persoană poate avea calitatea de asociat/acționar deținând mai mult de 25% din titlurile de participare sau din drepturile de vot.